Kernramp Tsjernobyl Pripyat

Tsjernobyl en Pripiat

posted in Reportage

Tsjernobyl en Pripiat

In het kader van een update van mijn portfolio heb ik de voorbije dagen enkele oudere reeksen herwerkt naar een groter formaat. Ook in post-processing heb ik wat zaken verbeterd ten opzichte van de originele nabewerking. Via de volgende link kan je een fotoreportage bekijken over de inwoners van Tsjernobyl en over de verlaten stad Pripiat. Dit fotoproject was in 2007 mijn eindwerk tijdens mijn opleiding Fotokunst aan de academie in Anderlecht.

12 comments

 1. Slideshow geeft een mooi overzicht! Het is zeker al voor de derde keer dat ik je Tsjernobyl bekijk en telkens (en meer algemeen bij alle ‘abandoned places’ reeksen) maak ik mij de bedenking hoeveel keren de ingrediĆ«nten door de fotografen van plaats zijn veranderd omwille van de voorbedachte compositie.
  Een mooi voorbeeldje is foto 13… allen daarheen nu šŸ˜‰ en kijk naar de zetel waar een voorganger een gebroken driehoekig ruit verplaatst heeft naar de kast rechts. Enfin, dat denk ik toch.
  Dat doet uiteraard niet af aan het reportagegehalte van de reeks. Integendeel, het geeft een extra verhaallijn in de reeks.
  Kleuren, contrasten en lichtinval scoren bijzonder mooi.

 2. Ik vond je reeks destijds een van m’n favoriete reportages die ik ooit zag over Tjernobyl.
  Het was “een plezier” om deze herwerkte serie te bekijken.

 3. Koen, ik ben in 2006 twee keer naar ginder afgereisd en telkens heb ik de verlaten stad Pripiat bezocht. Het viel me op dat bepaalde poppen of andere knuffelbeestjes in de school en kinderdagverblijf ‘te mooi’ geordend lagen in een bed of op een kast. Ik heb toen vastgesteld dat een bepaalde pop bij mijn tweede bezoek in een ander bed lag. Ik ben er van overtuigd dat fotografen en filmploegen zaken verleggen om een ‘mooier’ beeld te bekomen. Voor alle duidelijkheid, ik heb daar toen niets aangeraakt, niet enkel omdat ik geen beelden wil manipuleren maar ook omdat die dingen vol stof liggen en dat kan dus radioactief stof zijn. Beetje gevaarlijk.

  Kevin, bedankt. In deze slideshow zitten enkele beelden die ik hier voordien nog niet getoond heb, ze stonden wel op Flickr.

 4. Serge, wanneer ga je nog is op pad om zo een reportage te maken? Ik ben benieuwd hoe je het nu zou aanpakken. Je bent technisch veel sterker en ook je kijk op de fotografie is verder ontwikkeld.

 5. Artur, vanwege het ingeslagen pad van de voorbije drie jaar heb ik een dergelijke reeks niet meer echt kunnen maken. Sinds ik teruggekeerd ben naar documentaire en reportagefotografie ben ik wel bezig met enkele ideĆ«en uit te werken, dus nog even geduld šŸ™‚

 6. Jozef, over de postproductie van de eerste foto kan ik niet veel vertellen omdat ik er niet echt veel aan gewerkt is. De foto is in Lightroom geĆÆmporteerd en daarin heb ik de witbalans goed gezet en vervolgens met de regelaars van de tone curves gespeeld totdat ik mijn gewenste resultaat bereikt had. Ik heb in Lightroom tevens een beetje fill light toegepast. De opname gebeurde met een Nikon D200 (DX sensor), iso 100, 17mm (= 25mm op FX), f/5.6, 1/250s, ingeflitst met SB-600.

 7. Knap hoor Serge.
  En idd, maak dat je nog eens op pad bent voor een fotoreportage! Echt schoon werk.

  Wel geweldig graaf slideshow applicatie’tje… waar kan ik dat vinden?

 8. Jens, ik weet dat ik terug eens op pad moet gaan, we werken er aan šŸ™‚
  Applicatie is SlideshowPro. Ze hebben verschillende betaalbare oplossingen zoals plugin voor Flash/Wordpress/Lightroom, een CMS om te installeren op je domein, enz.

Comments are closed.

error: