Understanding Post-Processing in Adobe Lightroom 5

Onlangs verscheen van reis- en documentaire fotograaf Mitchell Kanashkevich de videocursus Understanding Post-Processing: The Video Series. Making the Most of Your Images in Adobe Lightroom 5.

Dankzij een artikel op David duChemin’s blog vijf jaar geleden maakte ik kennis met Mitchell’s werk. Zijn eerste eBook droeg als titel Understanding Post-Processing en bevatte erg praktische informatie over hoe je je foto’s in Lightroom nabewerkt. In deze eerste publicatie van zijn hand kon je als lezer over zijn schouder meekijken welke technieken en functionaliteiten hij binnen Lightroom aanwendde om zijn foto’s te verbeteren. Het was zeker één van de betere eBooks die ik in die periode gekocht heb. Sinsdien heeft hij verschillende andere boeken gepubliceerd waarvan een aantal in samenwerking met Digital Photography School. Nadien ging hij van start met zijn eigen project Eyevoyage waarmee hij nu ook eBooks en video’s uitbrengt.

Inhoud cursus Lightroom

Understanding Post-Processing: The Video Series bevat tien instructievideo’s met een totaalduur van ongeveer 150 minuten waarin tien verschillende foto’s in detail worden nabewerkt. De originele RAW-bestanden maken bovendien deel uit van dit pakket en kan je downloaden eenmaal je de aankoop hebt voltooid. De video’s kan je bekijken via Vimeo (afgeschermd met paswoord) of ook downloaden.

De inhoud van deze videoreeks is grotendeels gebaseerd op het bovenvermelde eerste eBook. Sinds 2009 is Lightroom grondig gewijzigd waarbij veel nieuwe features zijn toegevoegd. Diegenen die reeds met Lightroom 5 werken, zullen het meeste uit deze videoreeks halen. De technieken die Mitchell toont, zijn ook van toepassing via andere fotobewerkingsprogramma’s.

“I think it’s better to finish off your work with the global adjustments, before you move on to the local ones.”
(Mitchell Kanashkevich)

Mitchell gaat van start met een aantal simpel te bewerken foto’s waarin hij telkens andere technieken introduceert die hij de voorbije jaren heeft aangeleerd. Naarmate de reeks vordert, vergen de foto’s meer aanpassingen. Geleidelijk combineert hij verschillende technieken en tools zodat je tegen het einde een compleet beeld hebt van hoe hij te werk gaat. Hij legt tevens uit hoe je best bepaalde probleemsituaties aanpakt en waarom hij de ene techniek boven de andere verkiest.

Dankzij de niet-bewerkte RAW-bestanden kan je makkelijk meevolgen en zijn technieken hierop toepassen. Wat ik je aanraad om te doen, is de beelden eerst zelf te bewerken en pas nadien de video te bekijken. Zo ga je veel sneller tot inzicht komen waarom bepaalde technieken wel of niet werken. Op het einde kan je jouw en zijn finale versies vergelijken.

Voor mijn smaak zijn sommige van zijn bewerkingen iets te gesatureerd en contrastrijk. Het is vanzelfsprekend dat ik mijn foto’s bewerk volgens mijn eigen stijl en visie.

De voorbije jaren is Lightroom voor veel amateur en professionele fotografen het belangrijkste fotobewerkingsprogramma geworden. Bijna elke techniek die Mitchell toont, kan je toepassen in de donkere kamer. Eerst start je met een neutrale print (nu het RAW-bestand), vervolgens analyseer je welke aanpassingen nodig zijn, om nadien terug de doka in te duiken om aan de print te werken. Een gelijkaardig proces is evenzeer van toepassing voor Lightroom.

Besluit

Ik heb uit deze videoreeks zeker een aantal zaken opgepikt, en meerbepaald het gebruik van de Radial Filter al dan niet in combinatie met de Clarity Slider. Tot mijn eigen verbazing heb ik deze twee tools nog maar weinig gebruikt sinds ze in Lightroom aanwezig zijn vermits ik hoofdzakelijk in Photoshop selecties maak voor doordrukken en tegenhouden (dodge & burn).

Ben je nog niet zo vertrouwd met Lightroom zit je ongetwijfeld elke minuut aan het computerscherm gekluisterd. Anderzijds, een aantal onderwerpen en technieken zijn voor de iets meer gevorderde gebruiker deels herhaling. Ben je reeds vertrouwd met zijn eerdere eBooks is er een beetje overlapping, maar zeker niet zo veel om je zorgen te maken.

De videoreeks Understanding Post-Processing: The Video Series is te koop voor $89.90 (€81,50) in de Eyevoyage webshop. Het prijskaartje valt behoorlijk fors uit. Je kijkt best even rond want Mitchell biedt soms mooie promotiecodes aan. Je kan ook steeds rechtstreeks bij hem informeren of er een korting beschikbaar is.

Eyevoyage Understanding Post-Processing Mitchell Kanashkevich

Eyevoyage Understanding Post-Processing Mitchell Kanashkevich

error: