vakantiefoto's

31% van de Belgen back-upt vakantiefoto’s niet

posted in Actualiteit

31% van de Belgen back-upt vakantiefoto’s niet

Seagate, fabrikant van harde schijven, voerde in samenwerking met het onafhankelijk onderzoeksbureau iVox een studie uit rond vakantiefoto’s. De representatieve studie liep bij 2000 Belgen, Nederlanders en Duitsers. Wat blijkt? 31% van de Belgen back-upt hun vakantiefoto’s niet. We verliezen massaal foto’s en video’s, maar maken amper back-ups van onze vakantiefoto’s. Met de vakantie in zicht geeft Seagate alvast enkele tips om te voorkomen dat je jouw kostbare foto’s verliest.

De belangrijkste bevindingen van dit onderzoek:
– 50% verloor al eerder digitale foto’s of video’s
– 31% maakt geen back-up van hun vakantiefoto’s
– 36% verkiest een digitale camera boven een smartphone voor foto’s op vakantie

Digitale camera is populair

Digitale camera’s en smartphones zijn de populairste toestellen voor de Belg om op vakantie foto’s mee te maken. Uiteindelijk moet de smartphone het afleggen tegen de digitale camera: maar liefst 36% van de Belgen verkiest een digitale camera, terwijl 34% eerder geneigd is om een smartphone te gebruiken. Die laatste groep is wel sterk gegroeid: vorig jaar gaf slechts 20% de voorkeur aan de smartphone. Belgen onder de 34 jaar zijn de grootste liefhebbers van smartphonefotografie op reis (47%); Belgen boven de 55 jaar gebruiken meestal hun digitaal fototoestel (39%).

31% back-upt vakantiefoto’s niet

31% van de Belgen maakt geen back-up van vakantiefoto’s, en 18% doet dit maar af en toe. Dit houdt nochtans heel wat risico’s in: de helft van de Belgen heeft ooit al eens bestanden verloren. 53% van hen verloor hun bestanden dan voorgoed. De rest kon deze terughalen via data recovery diensten of via professionele software zoals Seagate Recovery Services. Komt het besef pas eens het te laat is?

Je wil natuurlijk niet het risico lopen om al je foto’s kwijt te raken, daarom maak je best zo snel mogelijk een back-up. De veiligste oplossing is om dit onmiddellijk te doen op je vakantie. Een mobiele harde schijf biedt plaats voor uren videomateriaal of foto’s en neemt niet veel plaats in in je koffer. Daarnaast is er wellicht genoeg ruimte om ook je favoriete serie mee te nemen op het vliegtuig.

Drones en action cams in opmars

De Belg vindt zijn weg naar nieuwe actiecamera’s en drones. Vandaag heeft reeds 2,5% van de Belgen een drone in bezit. 4,5% heeft dan weer een actiecamera. Ook deze toestellen verslinden best wat opslagruimte. Een recente drone of action cam heeft meestal HD of zelfs 4K beeldkwaliteit. Natuurlijk nemen filmpjes en foto’s met deze beeldkwaliteit veel meer opslagruimte in beslag, waardoor het geheugen sneller zal opgebruikt zijn. Ook hier kan een externe harde schijf een oplossing bieden.

Verlies nooit meer vakantiefoto’s

Tip 1. Maak al tijdens je reis back-ups
Ook tijdens de reis kan er heel wat mislopen. Je fototoestel kan gestolen worden of je raakt een geheugenkaartje kwijt. De slimste reiziger maakt daarom ook vaak tijdens de reis een back-up. Seagate biedt hiervoor alvast enkele draagbare oplossingen aan. Zo is er de Backup Plus Slim die automatisch een back-up maakt op regelmatige basis die je zelf kan bepalen. Door zijn compacte formaat neemt deze schijf ook bijna geen plaats in in je reiskoffer. Ben je eerder een avontuurlijk type? Dan is de LaCie Rugged Mini een mogelijke oplossing. Deze is val- en schokbestendig en bovendien bestand tegen regen en druk. Ook andere fabrikanten zoals Western Digital verkopen draagbare harde schijven voor op reis.

Tip 2. Bedenk een goed back-upplan
Ga gestructureerd te werk. Om snel je bestanden terug te vinden, geef je best al je mappen en bestanden een goede naam. Wanneer je foto’s importeert, krijgen die automatisch een nietszeggende bestandsnaam zoals DSC_0001.jpg of DSCF0000.jpg. Plaats alles in mappen die je ordent op datum of thema, zo hoef je nooit lang te zoeken naar die ene foto. Werk je met Adobe Lightroom, dan kan ik het boek Lightroom 6/CC Ontmaskerd sterk aanbevelen. Dit boek bevat een erg duidelijke uitleg hoe je je foto’s best ordent en de bestandsnaam wijzigt.

Tip 3. Vergeet je telefoon niet
Meer dan 65% van de Belgen maakt geen back-up van de smartphone. Dit kan handig zijn wanneer er iets gebeurt met je telefoon, bij verlies of wanneer je van telefoon verandert. Zo kan je gebruik maken van de Seagate Backup software om al je foto’s en filmpjes automatisch op een harde schijf op te slaan.

Wat na de vakantie?

In dit artikel geef ik je enkele ideeën wat je met je vakantiefoto’s kan doen eenmaal je terug thuis bent.

1 comment

Comments are closed.

error: