Wacom tablets voor fotografen review

Wacom tablets voor fotografen

posted in Opleiding

Wacom tablets voor fotografen

Het online leerplatform Photofacts Academy biedt de Nederlandstalige videocursus Wacom tablets voor fotografen aan. In deze cursus vertelt auteur en lesgever Piet Van den Eynde waarom een tekentablet op de werkplek van een fotograaf niet mag ontbreken. In 2,5 uur leer je hoe je optimaal met een Wacomtablet kan werken en welke instellingen er allemaal mogelijk zijn.

Inhoud

De cursus is in tien hoofdstukken ingedeeld:
1. De verschillende Wacom tablets
2. De tablets nader bekeken
3. Voordelen van een Pen en Tablet
4. Opstelling
5. Aan de slag: een eerste verkenning
6. Tablet gebruiken in Lightroom
7. Tablet gebruiken in Photoshop
8. Praktische toepassingen in Photoshop
9. Werken met 2 monitors en Precisiemodus
10. Instellingen opslaan met Wacom Tablet Utility
11. Wacom en andere applicaties

Wacom tablets voor fotografen

Wacom tablets

Ik gebruik al meer dan tien jaar een Wacomtablet. De eerste was een Intuos 2 Large die veel te groot bleek voor fotografiedoeleinden. Nadien kocht ik een Intuos 4 Small. Dit formaat bleek plots veel praktischer in Lightroom en Photoshop. Aan het begin van de cursus geeft Piet trouwens de nodige uitleg omtrent de grootte van de tablet. Hij raadt ook small of medium aan. Heb je twee monitoren is het mediumformaat beter geschikt. Piet gebruikt zelf een Intuos Pro Medium.

Tijdens de cursus stel ik al vrij snel vast dat ik veel toepassingen van mijn tablet onbenut laat. En dat is nog vrij zacht uitgedrukt. Ik wist gewoon niet dat je met een tablet zoveel kan doen.

De cursus is gericht op de Intuos Pro en Intuos Pen & Touch, twee (recente) modellen uit het gamma dat vooral door fotografen courant gebruikt worden. Beschik je zoals mezelf over een oudere versie, dan kan je deze cursus gerust meevolgen op voorwaarde dat je Wacom uitgerust is met een draaiwieltje en programmeerbare toetsen. Mijn tablet is niet aanraakgevoelig. Dat is zowat het enige grote verschil.

Piet maakt al gauw duidelijk dat een muis overbodig is wanneer je een toetsenbord en tablet gebruikt, en kiepert – als ik dat goed gezien en gehoord heb – zijn Apple Mouse letterlijk de prullenmand in.

Wacom tablets voor fotografen

Na een uitgebreid inleidend gedeelte, loodst Piet ons gedurende anderhalf uur door de configuratie van de tablet in Lightroom en Photoshop. In beide programma’s kan je al naargelang je behoeften zowel de pen als de tablet op een verschillende manier instellen.

In Photoshop krijgen we onder andere een uitgebreide uitleg over de werking van de penselen en de combinatie met de drukgevoeligheid: een techniek die van pas komt bij het doordrukken en tegenhouden (dodge & burn).

Het taartmenu (Radial Menu) is verscholen achter het draaiwieltje waaraan je een functie kan toewijzen waarmee je het menu opent. Onder een menu-item kan je dan weer een submenu toevoegen. Op deze manier kan je veel gebruikte functies verstoppen. Met een draai aan het wieltje en een klik met de pen kan je deze functies snel weer inschakelen.

Je kan je instellingen zelfs backuppen. Via het Wacom Desktop Center of Wacom Tablet Utility maak je met een druk op de knop een kopie van jouw persoonlijke instellingen. Deze tool vind je op Windows enkel terug via de zoekfunctie, wat meteen verklaart waarom ik dit zelf nooit eerder heb gebruikt.

In de beginfase zal je wat moeten zoeken welke configuratie voor jou nuttig is. Zoals Piet aanhaalt, neem je best de tijd om met het materiaal vertrouwd te raken. Na verloop van tijd stel je vast welke handelingen je veelvuldig gebruikt en dus best via een menu of toets programmeert.

De verschillende soorten tekenpennen komen in de cursus niet aan bod. Is het tabletoppervlak bij veelvuldig gebruik aan slijtage onderhevig? Dat is een vraag die ook onbeantwoord blijft.

Wacom tablets voor fotografen

Besluit

Wil je als fotograaf alle mogelijke toepassingen van je Wacomtablet leren kennen? Dan is deze videocursus een enorme aanrader. Ik heb heel wat bijgeleerd en ga de cursus waarschijnlijk een tweede en derde keer bekijken op het moment dat ik mijn tablet meer in detail configureer.

De cursus Wacom tablets voor fotografen is beschikbaar voor betalende leden van Photofacts Academy. Het lidgeld bedraagt 99 euro per jaar. Hiervoor krijg je ongelimiteerd toegang tot een uitgebreide bibliotheek aan videocursussen over Lightroom en Photoshop waaronder deze boeiende opleiding over Wacom tablets.

error: