Welke taalkeuze voor software en boeken?

Onderstaande vraag van Paul belandde in mijn mailbox. Ik wil de vragen van Paul eveneens aan mijn bezoekers doorspelen. Jullie mogen gerust in de commentaren laten weten hoe jullie software aanleren, welke taal jullie voorkeur geniet en waarom. In naam van Paul, alvast bedankt!

“Maandag bezocht ik een beurs “Professional imaging” en daar werd door Adobe verschillende presentaties gegeven. Ik heb o.a. de presentatie van Lightroom 2 gevolgd en ben daarvoor enthousiast geraakt. Ik wil het dus gaan aanschaffen. Toen ik daar naar een geschikte handleiding zocht, merkte ik dat deze uitging van de Engelse versie. Het zou nog wel enkele maanden duren voordat er een boek dat uitging van de Nederlandse versie zou uitkomen. Dit heeft mij doen laten twijfelen welke versie (Nederland of Engels) op mijn computer te installeren. Zijn er voor jou nog andere redenen aan te geven om voor een van beide te kiezen? En op welke wijze heb jij destijds het programma goed leren kennen?”

Ik koop nooit Nederlandstalige versies van softwareprogramma’s. De reden? Omdat de meeste handboeken en tutorials in het Engels verschijnen en ik me meer op mijn gemak voel wanneer ik met de originele taal werk. Van zowel Photoshop als Lightroom heb ik bijgevolg de originele Engelstalige versie geïnstalleerd en dat zal in de toekomst ook zo blijven. Het is allicht een persoonlijk gevoel dat hier een rol speelt. Ik kijk bovendien ook nooit naar gedubde films.

Een programma krijg je niet onder de knie door eerst een handboek open te slaan. Dat werkt althans niet bij mij. Van Lightroom heb ik van in het begin de allereerste betaversie in gebruik genomen. Alle menu’s eens openklikken en zoveel mogelijk verschillende handelingen uitproberen op enkele testfoto’s. Trial and error. Lightroom is in feite een makkelijk aan te leren programma al ken ik zelf niet alle hoekjes en kantjes, dat moet ik eerlijk toegeven. Bepaalde onderdelen gebruik ik bijna niet of nooit.

Ik koop trouwens ook nooit softwarehandboeken, ik kijk liever naar videotutorials. Al komt daar binnenkort verandering in. Op 30 april verschijnt Lightroom 2 Ontmaskerd, van de hand van fotograaf Piet Van den Eynde, de man achter de fel gesmaakte MoreThanWords Lightroom workshops. Vanwege zijn diepgaande softwarekennis en na het lezen van de lovende commentaren over zijn workshops ben ik ervan overtuigd dat dit boek me zeker nog iets kan bijleren.

12 comments

 1. Ik herken mezelf heel sterk in wat jij vertelt. Voor Lightroom kocht ik wel The Photoshop Lightroom Adventure. Ook al voor de prachtige fotografie van Finland. Tegen dat het boek hier arriveerde kende ik de meeste dingen al wel. Maar het is soms handig om nog eens een goed boek vast te pakken en methodisch alles te overlopen (in dit geval mét véél aangename foto’s). Je merkt dat je door zelf aan de slag te gaan, niet altijd alles uit een programma haalt.
  Trouwens, voor Lightroom zijn er talrijke video podcasts ter beschikking.

 2. Hier ook Engels voor mijn besturingssysteem en de bijhorende software. Voor dezelfde reden die je reeds aanhaalde: omdat online tutorials/boeken zo goed als steeds in het Engels zijn en het gewoon veel vlotter werkt. Plus als een mens moet wachten tot software vertaald wordt naar het Nederlands kun je soms lang achterop huppelen 😀

 3. Ik gebruik ook alleen maar engelstalige software voor exact dezelfde reden. Ooit heb ik op school moeten werken met een nederlandstalige cursus maar het examen was op een engelstalig programma maakt alles veel moeilijker.

 4. Gelukkig hoef je de keuze voor de Nederlandse of Engelstalige versie niet meer te maken bij Lightroom. Volgens mij kun je namelijk in preferences schakelen tussen de verschillende talen zo vaak je wilt. Los daarvan ben ik ook groot voorstander van gebruik van de Engelstalige versies.

 5. Merci Serge! Al één boek verkocht. Nog een paar duizend te gaan, dus 🙂
  Ik ben ook Engels-minded, en ik raad m’n cursisten ook aan om – als ze de taal voldoende spreken – Engels te kiezen. Veel meer content online te vinden, en Engels is gewoon veel meer to the point als software taal. De Crop Overlay wordt in de Nederlandse versie van Lightroom vertaald als ‘Bedekking Uitsnijdhulplijn’. I rest my case!
  Ik hoor trouwens al links en rechts over mensen die omschakelden naar de Nederlandse versie van Lightroom en die problemen ondervinden omdat bepaalde preferences folders ook zouden vertaald worden, en de compatibiliteit met de Engelse versie in de problemen raakt daardoor.
  Lightroom 2 Ontmaskerd zal ook de Engelse termen hanteren (en Engelse screenshots), al heb ik voor wie het programma in het Nederlands wil gebruiken, wel zoveel mogelijk de Nederlandse termen erbij gezet. Bij mijn weten het eerste boek dat dat doet.

 6. Om een dood kalf nog wat doder te slaan: Ook ik gebruik altijd engelstalige software omdat:
  – Als je een probleem hebt en je gaat een oplossing zoeken via google ga je maar bitter weinig nederlandstalige hulp vinden
  – 99% van de mainstream software is in het engels geschreven en engels is ook de taal van het web
  – Alle tutorials zijn idd in het engels omdat nederlands nu eenmaal een minderheidstaal is
  – Language packs zijn doorgaans omslachtig en verschrikkelijk vertaald
  – dit gewoon prettiger werkt naar mijn gevoel (Ik kijk zelf ook nooit naar gedubde films ;))

  Ik wil verder ook nog kelbytraining.com aanbevelen als het gaat over training in photoshop, lightroom en fotografie in het algemeen. Dit is goedkoper (20 USD / maand) dan het 40 USD trainings programma dat je aanhaalde en bevat volgens mij nog veel meer. Een korte review kan je hier vinden: http://bramvandenbussche.be/blog/kelbytraining

 7. Bram, Kelbytraining (15 euro per maand) is inderdaad een goede tip die ik vergeten te vermelden ben, alhoewel ik daar tot nu toe geen tutorials gevolgd heb die me de basis van een programma aanleren.

 8. Serge en iedereen die hier gepost heeft super bedankt voor jullie reacties. Dit helpt mij weer een stuk verder. Ben sinds kort fors aan het investeren in fotografie en wil daar een deel van mijn inkomen uit halen. Jullie zullen begrijpen dat ik daarom veel vragen heb en vele daarvan stel ik aan Serge.

  Fotograferen staat voor mij gelijk aan plezier beleven en volgens mij ben ik ook daarvoor naar deze aarde gekomen.

 9. ik zou vooral voor het engels gaan, maar nederlands kan voor mij ook. Ik zie voordelen aan allebei. Omdat ik software toch vooral al doende leer kan een nederlandse versie soms handiger zijn omdat ik gewoon beter begrijp wat ze met bepaalde menuutjes bedoelen. Maar meestal heb ik toch wel wat aan directe tips van kenners. Als iemand me iets nieuws kan leren ben ik de volgende dagen bezig met dat te proberen. Nadeel is: je ziet je eigen blinde vlekken niet. Autodidacten zien meestal niet wat ze niet kennen. Zij die het handboek lezen zien het natuurlijk wel als ze ineens een paar hoofdstukken zouden overslaan…

 10. Pingback:Reisfotografie praktische tips & technieken, review fotoboek - Fotografieblog

Comments are closed.

error: