Microsoft Surface Pro 4

Werken met Lightroom en Photoshop op een Microsoft Surface Pro 4

posted in Recensies

Werken met Lightroom en Photoshop op een Microsoft Surface Pro 4

Ik kreeg van Microsoft Belgium een Surface Pro 4 ter beschikking die ik enkele weken mocht testen. Dit toestel is een combinatie van tablet en laptop. Tijdens een fotoproject in Varanasi (Indië) heb ik het dan ook dagelijks zwaar op de proef gesteld.

Dit model is ondertussen al iets meer dan een jaar op de markt. Ik was dan ook erg benieuwd in welke mate deze Surface Pro 4 geëvolueerd was sinds mijn ervaringen met het tweede model in 2014. Microsoft hanteert met “de tablet die je laptop kan vervangen” een overtuigende en veelbelovende marketingslogan. Ik zocht uit in hoeverre deze uitspraak klopt wanneer je hoofdzakelijk Adobe Lightroom en Photoshop gebruikt.

Microsoft Surface Pro 4

Specificaties testtoestel (met accessoires)

– Intel Core i7-6650U Dual Core CPU @ 2,21GHz (6e generatie processor)
– 8GB DDR3 RAM werkgeheugen
– 256GB SSD harde schijf
– 12,3″ PixelSense aanraakscherm, resolutie 2736 x 1824 (267 PPI)
– 1x USB 3.0, 1x Mini DisplayPort, 1x microSD kaartlezer, hoofdtelefoonaansluiting
– Gewicht: 786 gram
– Windows 10 Pro 64-bit besturingssysteem (biedt zowel desktopinterface als tabletmodus)
– Surface Pen
– Surface Pro 4 Type Cover (310 gram) (optionele accessoire)
Maroo Sleeve lederen beschermhoes zwart (optionele accessoire)

Microsoft op dreef?

Het zijn boeiende en uitdagende tijden voor Microsoft. De afgelopen jaren heeft het een nieuw zakenmodel op tafel gegooid waarmee het op de hardwaremarkt stilaan vaste voet aan de grond krijgt. Ondertussen is die strategie verfijnd en werpt ze ook vruchten af. Vandaag bewijst Microsoft dat ze zich op vlak van soft- en hardware steeds beter kan meten met de concurrentie.

De release van de eerste Surface tablet deed nog even de wenkbrauwen fronsen. Maar de Surface Pro 4 (tablet/laptop), de Surface Book (laptop) en vooral de Surface Studio (all-in-one desktop) snoerden critici de mond. En terwijl de nieuwste Apple MacBook Pro laptop (in professionele kringen) op minder bijval kan rekenen, kijken sommige Apple aficionado’s met lede ogen naar het lef waarmee de eeuwige concurrent leuke en innoverende producten op de markt zet. Het is ooit anders geweest.

Microsoft Surface Pro 4

Surface Pro 4 in de praktijk

De Surface Pro 4 is slanker dan de eerste modellen en ondanks het grotere scherm is men er in geslaagd om het gewicht naar beneden te halen. Een verbetering ten opzichte van de eerste versies, terwijl het nergens op bouwkwaliteit inboet.

Vanwege het 10,6″ scherm met een resolutie van 1920 x 1080 was het lettertype op de Surface Pro 2 niet altijd even goed leesbaar in desktopmodus. De fontgrootte verhogen tot 150% verhielp het probleem niet. Enkel wanneer je de resolutie verlaagde naar 1366×768 of 1280×720 kreeg je een aangenamere leeservaring. Deze situatie is van de baan omdat Microsoft in Windows 10 hiervoor aanpassingen heeft aangebracht. Op het 12,3″ scherm van de Surface Pro 4 zijn de vensters en lettertypes nu veel beter geschaald én duidelijker leesbaar. Vooral Photoshop had hier destijds last van, maar daar heb ik niets meer van gemerkt.

Dat 12,3″ scherm is bovendien van een uitstekende kwaliteit. Het toont mooie en levendige kleuren, het contrast is super en de scherpte is heerlijk. Wanneer ik op mijn Full HD-scherm in Lightroom foto’s bekijk en ze vergelijk met de weergave op de Surface Pro 4, dan is dat dag en nacht verschil.

Activeer je de tabletmodus, dan krijg je trouwens de mobiele versie van Lightroom te zien. De afbeeldingen hieronder tonen hoe dat in zijn werk gaat.

Microsoft Surface Pro 4

Microsoft Surface Pro 4

Werk je intensief met Lightroom en Photoshop, dan loop je tegen een probleem aan wanneer er geen stopcontact in de buurt is. Tijdens een vlucht van Delhi naar Munchen werd de batterij op nog geen drie uur volledig leeggezogen. In een dergelijke behuizing kan je onmogelijk een superbatterij proppen. Een elegant en slank design heeft zo zijn nadelen.

Wanneer je in Lightroom 1:1 Previews of Smart Previews wilt genereren, moet je ook wat geduld oefenen. Verwacht geen warp speed zoals in Star Trek.

Ook al is de Intel Core i7-6650U een afgeslankte processor die je in mobiele apparaten terugvindt, het mag een huzarenstukje heten dat de fabrikant er in geslaagd is om de koeling behoorlijk optimaal te laten verlopen. Je kan de ventilator wel horen wanneer je zware taken uitvoert, maar het is helemaal niet storend. Het toestel kan achteraan een beetje warm worden, maar niets om je zorgen over te maken. Het is op zo’n momenten dat het toetsenbord plots een enkele keer niet meer reageerde. Loskoppelen en terug vastmaken verhielp het probleem. En ook roteerde het scherm niet in de vertikale stand. Je kan je afvragen of de overbelasting van de processor hiermee te maken heeft.

De USB-poort in de oplader is dan weer een erg praktische feature. Terwijl je werkt, kan je tegelijkertijd nog een tweede toestel (bv. smartphone) opladen. Het is een dankbare oplossing omdat het toestel zelf slechts één USB-aansluiting heeft. Het is dan ook bijzonder jammer dat er opnieuw geen volwaardige SD-kaartlezer aanwezig is terwijl dit toestel eveneens voor fotografen interessant is. Je kan de Surface Pro 4 wel aan een dockingstation koppelen zodat je over een hele reeks aansluitingen beschikt, maar dat neem je niet zomaar mee op reis. Professionele fotografen die een volwaardige SD-kaartlezer en twee USB-poorten nodig hebben, kunnen steeds de Surface Book overwegen.

De ingebouwde kickstand kan je op een zelf gekozen positie instellen. Er is geen beperking meer zoals vroeger het geval was. En dat komt erg goed van pas wanneer je de tablet in de zetel op je schoot wilt gebruiken.

Voor de meeste gebruikers zal een Surface Pro 4 een laptop kunnen vervangen, maar dan mocht een toetsenbord in de prijs inbegrepen zijn, zeker omdat je in Lightroom en Photoshop erg veel sneltoetsen kan gebruiken. De meegeleverde Surface Pen is leuk en perfect bruikbaar voor een aantal toepassingen, maar voor fotosoftware is ze te beperkt. Een Wacomtablet met programmeerbare toetsen en pen is hiervoor veel beter geschikt.

Microsoft Surface Pro 4

Configuraties + prijzen

De Surface Pro 4 die ik heb mogen testen, kost maar liefst €1799. Heb je behoefte aan 16GB RAM werkgeheugen en meer opslagruimte, dan eindig je al gauw in de prijsklasse van de Surface Book. Voor een consument kan deze overlappende prijspolitiek verwarrend zijn.

Het instapmodel kost €999 en is perfect voor administratieve taken zoals surfen, mailen en Office, of wanneer je een filmpje of TV-serie wilt bekijken. Heb je toch liever een snellere configuratie, dan is een Intel i5 zeker meer dan voldoende. Op die manier hou je de prijs (zonder toetsenbord) onder de grens van €1500. Wil je extra opslagruimte? Koop gewoon een microSD-kaartje. Dat zal een pak goedkoper zijn dan een upgrade naar een SSD van 512GB.

Ben je van plan een Surface Pro 4 te kopen waarmee je vooral Lightroom of Photoshop gaat gebruiken? Dan kan je – indien jouw budget het toelaat – eventueel kiezen voor een versie met 16GB RAM. Extra werkgeheugen is voor deze programma’s altijd mooi meegenomen. In zo’n situatie zou je een Intel i5 met 16GB RAM overwegen, maar deze combinatie bestaat niet. Fotosoftware haalt uit een Intel i7 processor in principe weinig snelheidsvoordeel.

128 GB /Intel® Core™ m3 – 4GB: €999
128 GB /Intel® Core™ i5 – 4GB: €1099
256 GB /Intel® Core™ i5 – 8GB: €1449
256 GB /Intel® Core™ i7 – 8GB: €1799
256 GB /Intel® Core™ i7 – 16GB: €1999
512 GB /Intel® Core™ i7 – 16GB: €2449
1 TB /Intel® Core™ i7 – 16GB: €2979

Update 22/04/2017: Microsoft heeft de prijzen van de Surface Pro 4 aangepast.

Microsoft Surface Pro 4

Pluspunten

– Windows 10 draait vlot en stabiel.
– Windows 10 beter geoptimaliseerd voor gebruik met aanraakscherm dan Windows 8.
– Aanraakscherm reageert gezwind.
– Weergave van meerdere apps naast elkaar.
– Snelle opstart.
– Stevige bouwkwaliteit.
– Mooi en strak design.
– Makkelijk mee te nemen en op te bergen.
– Schitterend scherm met prachtige kleuren. Mooi contrast en lekker scherp.
– De Type Cover 4 (met verlichte toetsen) is verbeterd ten opzichte van vorige versies.
– Flexibele ingebouwde kickstand.
– Extra USB-poort in de oplader.

Minpunten

– Prijs toestel.
– Geleverd zonder toetsenbord.
– Optionele accessoires zoals docking station, muis of toetsenbord niet goedkoop.
– Slechts één USB 3.0 poort op het toestel.
– Nog steeds geen volwaardige SD-kaartlezer.
– Levensduur batterij beperkt wanneer je toestel intensief gebruikt.
– Surface Pen is minder inzetbaar in Lightroom en Photoshop.

Microsoft Surface Pro 4

Besluit

Dat Microsoft nu ook steeds meer de kaart van hardware trekt, vind ik persoonlijk een verstandige zet. Op die manier krijg je – in theorie althans – een garantie dat hard- en software optimaal op elkaar afgestemd zijn. Apple bewijst al jaren dat deze aanpak werkt. En ook in het geval van de Surface Pro 4 klopt dit verhaal. Het stevige prijskaartje van hun toestellen en accessoires zorgt dat er ook een keerzijde aan de medaille zit. Ondertussen staat de concurrentie niet stil en zijn er gelijkaardige en meer betaalbare oplossingen op de markt.

Los hiervan is de Surface Pro 4 een erg mooi en veelzijdig product waar ik overwegend positief over ben. Tijdens het project in Varanasi heb ik zeker alles kunnen doen wat ik verwacht had te kunnen doen, alleen is de Surface Pro 4 niet altijd van de snelste. En ja, er is uiteraard marge voor verbetering: bij intensief gebruik is de batterij wel erg snel leeg en het blijft jammer dat er geen echte SD-kaartlezer aanwezig is.

De Surface Pro 4 koop je online bij Microsoft en multimediawinkels zoals Coolblue of MediaMarkt.

error: