workflow voor fotografen gavin gough review

eBook: Workflow voor fotografen

posted in Opleiding

eBook: Workflow voor fotografen

In een niet-aflatende zoektocht om mijn workflow te verbeteren, heb ik onlangs een heel interessant eBook gekocht: The Photographer’s Workflow. Dit eBook is geschreven door Gavin Gough: auteur, lesgever en reisfotograaf gebaseerd in Bangkok (Thailand) waar hij eveneens de oprichter is van de Bangkok Photo School. Zijn beelden maken onder andere deel uit van de Getty fotodatabank en duiken ook op in de Lonely Planet reisgidsen.

Het hele pakket bestaat niet enkel uit het eBook. Het omvat ook:
+ 65 Lightroom Develop en Adjustment Brush presets
+ Enkele Lightroom Smart Collections met een ingebouwde “Simple” en “Pro Workflow” die tevens in detail worden toegelicht
+ Exclusieve toegang tot online video’s
+ Een PDF met uitleg over de IPTC Standard Photo Metadata

Cursus workflow voor fotografen

In dit 130 pagina’s tellend eBook verduidelijkt hij een 10-stappen-procedure die je toelaat om in Adobe Lightroom een betrouwbare, consistente en efficiënte workflow op te bouwen. De afbeelding hieronder geeft een duidelijk overzicht wat je van deze uitgave mag verwachten.

De auteur verschaft ons toegang tot zijn persoonlijke workflow welke hij over de jaren heen heeft opgebouwd en verfijnd. In een aantal zeer boeiende hoofdstukken licht hij het hele proces toe. Hij bespreekt het digitaal beheer van data, backupstrategieën, risicoanalyse, hoe te werk gaan op het terrein, schermcalibratie, naamgeving van bestanden en folders, toewijzen van trefwoorden en labels, importeren en selectie van bestanden, enzovoorts.

Ben je van plan om zijn workflow volledig of gedeeltelijk over te nemen, kan je best gebruik maken van de blanco checklists die je in dit eBook terugvindt. Je vult deze lijstjes in al naargelang je eigen behoeftes. Gavin Gough vertelt in detail hoe hij sterren, volgorde en labels beheert, en hoe hij trefwoorden en IPTC metadata invult.

Heel belangrijk is het formulier over risicoanalyse. Eenmaal ingevuld kan je het risico inschatten in welke mate jouw data veilig is en welke het gevolg is mochten één of meerdere harde schijven plots falen. Aan de hand van dit formulier kan je gericht actie ondernemen om jouw backupstrategie aan te passen waar nodig.

Wat heb ik uit dit eBook geleerd?

– Zijn Smart Collections zijn heel erg doordacht en handig: je sleept je bestanden naar de eerste collectie en afhankelijk van de handeling die je uitvoert (flag pick/reject, sterren toekennen, metadata toevoegen) zakken de foto’s naar de volgende subcollecties tot ze in de finale collectie terecht komen en als afgewerkt kunnen worden beschouwd. Ik moet toegeven dat ik wel onder de indruk ben van dergelijke praktische en logische workflow. Ik heb zijn Pro Workflow alvast aan mijn Lightroom catalogus toegevoegd en aangepast volgens mijn noden.

– Ik ben erg te spreken over zijn gebruik van IPTC metadata waarvoor hij een aantal presets heeft ontwikkeld. Vermits hij beelden oplevert aan fotodatabanken moet hij deze velden correct en volledig invullen. Aan de hand van zijn workflow heb ik voor mezelf een aantal metadata presets aangemaakt die ondertussen in mijn workflow verwerkt zijn.

– De risicoanalyse heeft me ertoe aangezet mijn eigen backupstrategie in vraag te stellen en te wijzigen als gevolg van de resultaten van het ingevulde formulier.

Voor alle duidelijkheid: dit eBook leert je niet werken met Adobe Lightroom 4, noch bevat het uitleg over nabewerkingstechnieken. De auteur werkt nu eenmaal met Lightroom en deelt gewoon zijn workflow met de lezer. Niets meer. Wens je Lightroom te ontdekken, kan ik je het uitstekende handboek Adobe Lightroom 4 Ontmaskerd aanbevelen (edit 16/08/2014: ondertussen is Adobe Lightroom 5 Ontmaskerd beschikbaar).

Besluit

Het prijskaartje van dit pakket is hoger dan wat je doorgaans van andere digitale uitgaves mag verwachten. Wat mij uiteindelijk tot een aankoop heeft aangezet, is de invalshoek waarbij de auteur ons een blik gunt achter de schermen en zijn workflow toegankelijk maakt. Een aantal zaken overlappen met de kennis die ik over Lightroom reeds heb opgebouwd. Anderzijds, bevat het voor mij voldoende nieuwigheden waardoor deze aankoop meer dan zijn geld waard is. Soms is het noodzakelijk om je eigen werkwijze kritish onder de loep te nemen. Dankzij dit eBook is die aanzet er ook gekomen.

The Photographer’s Workflow kan je rechtstreeks op de website van Gavin Gough aankopen en kost $30 (€23).

eBook Gavin Gough The Photographer’s Workflow

eBook Gavin Gough The Photographer’s Workflow

eBook Gavin Gough The Photographer’s Workflow

error: