ColorChecker Passport Photo

ColorChecker Passport Photo voor accurate kleuren

posted in Fotomateriaal

ColorChecker Passport Photo voor accurate kleuren

Accurate, correcte en consistente kleuren: welke fotograaf droomt daar niet van? De ColorChecker Passport Photo van X-Rite helpt je hierbij al een heel eind op weg.

ColorChecker Passport Photo

De kit bevat een kleuren- en witbalanskaart, en een Creative Enhancement Target waarmee je de tint van een foto warmer of koeler maakt. Je kan er kleurzwemen mee neutraliseren, de witbalans aanpassen, en hooglichten en schaduwpartijen evalueren. Via een plugin in Adobe Lightroom of via een afzonderlijke desktopapplicatie kan je zelfs een vast cameraprofiel laten aanmaken. De software verwerkt het profiel automatisch zodat je het in de Develop Module van Lightroom kan selecteren. Je kan zelfs een gemengd profiel samenstellen van twee foto’s in een verschillende lichtsituatie gefotografeerd. De standaardprofielen in Lightroom zijn eerder algemene profielen terwijl je met de ColorChecker Passport Photo voor elke lichtsituatie een apart profiel kan laten creëren.

Op de screenshot hieronder staan er drie cameraprofielen voor mijn Fuji X-Pro2, met telkens een andere lens. Dit profiel kan ik vervolgens selecteren voor elke foto gemaakt in daglicht met deze combinatie van camera en lens.

Post-processing foto Hallerbos

Wanneer je een product- of kledingcatalogus fotografeert, is deze kit volgens mij onmisbaar. Fotograaf Tom Museeuw bevestigt dat ook: “Ik gebruik de ColorChecker Passport tijdens elke shoot, zowel bij commerciële opdrachten als voor particulieren. Het is voor mij de enige tool om steeds correcte huidtinten en kleuren te bekomen. Voor mijn commercieel werk is de ColorChecker Passport onmisbaar. Sommige profielen kan ik opnieuw gebruiken omdat ik regelmatig in dezelfde lichtsituaties werk. Ik vervang het kaartje om de drie jaar, meestal omdat er krassen zitten in de kleurvakjes.”

De volgende video’s geven een kort overzicht hoe je deze kit gebruikt en hoe je de profielen in Lightroom en Photoshop selecteert:

– Adobe Lightroom
– Adobe Photoshop

Een hard plastieken omhulsel beschermt de kaart en is niet veel groter dan een doorsnee smartphone waardoor het makkelijk in je broek- of binnenzak past.

Deze ColorChecker Passport Photo is verkrijgbaar bij de meeste fotowinkels. De prijs schommelt tussen 80 en 90 euro.

ColorChecker Passport Photo

4 comments

  1. Interessant artikel Serge, en ik denk er aan om mij dat ook aan te schaffen. Zeker voor packshots kan dit handig zijn, maar evenzeer voor portretten op locatie.
    Misschien eens aan Piet vragen of hij ergens een percentje krijgt ….

  2. Altijd handig om hier zulke interessante samenvattingen te krijgen. Bespaart me heel wat opzoekwerk.
    Bedankt!

Comments are closed.

error: