Portret

Zelfportret met blauwe achtergrond

Sinds ik eerder deze maand mijn Strobist-materiaal verder heb aangevuld, ben ik wat bezig geweest met dingen uit te proberen. Hieronder een zelfportret waarvan jullie de opstelling (in zijaanzicht) onderaan dit bericht terugvinden. Ik ben niet helemaal vertrouwd met de Strobist-regels inzake een gemengd gebruik van studiolicht en reportageflitsers, dus bestaat de kans dat dit beeld geen 100% Strobist-foto mag genoemd worden. But who cares, regels zijn er om te breken, niet?

Zelfportret met blauwe achtergrond

Gerelateerde berichten

 • Serge
  30 januari 2008 at 20:55

  Sebastiaan, ik heb enkel een blauwe filter op mijn SB28 gekleefd, meer niet.

 • Sebastiaan
  30 januari 2008 at 20:49

  Heb je voor die blauwe achtergrond alleen zo een gel filter moeten gebruiken?
  of komen daar ook nog andere zaken aan te pas?

 • Serge
  30 januari 2008 at 22:54

  Ik ga daar de komende dagen nog een artikeltje over schrijven 🙂 Dus even geduld 🙂

 • Sebastiaan
  30 januari 2008 at 22:52

  Bedankt voor de info Serge,
  ik wist niet dat het effect zo sterk was.
  Enig idee waar je die ergens kunt kopen?

 • Sebastiaan
  30 januari 2008 at 23:05

  Ik wacht vol spanning!

 • Frederik
  31 januari 2008 at 00:21

  Een strobist foto is volgens mij enkel met flitsers gemaakt.
  Ik vind het een erg mooie opname.

  Die regels zijn er inderdaad om te breken, er kunnen alleen maar nieuwe en interessante dingen uitkomen.

 • Robbie Veldwijk
  30 januari 2008 at 23:50

  Ik weet niet wat een strobist-foto is. Misschien als ik het zie dat ik het dan herken. Maar ik vind dit een geslaagd beeld en zo is het maar net wat de regels betreft!

 • nyklyn
  31 januari 2008 at 10:29

  breek die regels, dit is een rasechte sergist-foto
  ikzelf ben een ramp op studiogebied, maar jouw experimenten interesseren me wel

 • René Wouters
  31 januari 2008 at 10:32

  Knap portret. Heel gelijkmatig uitgelicht en geen “glimmers” in jouw gezicht.
  Interessant te zien hoe de opstelling van de apparatuur was geregeld.

 • Tdn
  31 januari 2008 at 18:45

  Amai, en dat alleen met flitsers!

  Heel geslaagd portret. Mooi in z’n eenvoud, zelfs al was het niet eenvoudig te maken 😉

  Tom

 • Serge
  31 januari 2008 at 21:40

  Wel, dat is mijn probleem met zelfportretten, ik heb moeite om scherp te stellen, dus komen er tien of meer opnames aan te pas vooraleer ik echt tevreden ben 🙂 En die Carl Zeiss lens doet er ook veel aan, echt een zalig scherp lensje.

 • gekiekt
  31 januari 2008 at 20:52

  Wow! Knap zeg. Ik had nooit gedacht dat je die achtergrond zo blauw kon krijgen met een flits. Interessant om weten.
  En wat is die foto scherp zeg!

 • kemizz
  1 februari 2008 at 01:02

  jawadde , ik heb nog nooit in mijn leve der ooit in geslaagd een deftig zelfportret te nemen …, en gij lukt hier duidelijk wel in …

  zeer knap , mooi zacht licht , en fijn ook het contrast met de blauw verlichte achtergrond .

 • THESIS
  1 februari 2008 at 13:22

  Heel mooi gedaan, de combinatie van softbox en speedlight.

 • Fotofolio
  2 februari 2008 at 09:30

  Inderdaad een knap portret! Goed gezien om hier een gel te gebruiken!

 • Xray
  2 februari 2008 at 13:56

  Mooi hoor. Dergelijke experimenten gaan nog m’n petje te boven.
  Wat die strandfoto’s betreft, het strand helt in feite sterk af richting zeezijde maar door de storm wordt dit werkelijk afgekolvd totdat het rechte muren wordt. Dit geeft wel eens de indruk van hoeveel kubieke meters zand er eigenlijk nodig is om een strand te bouwen.

 • Pieter
  2 februari 2008 at 14:24

  Sterk beeld. Vooral de rustige expressie en statische houding.

  Ook leuk dat je een verticale kadrage hebt genomen voor een portret. Enkel een beetje scherp gesneden boven je hoofd. Daar mocht wat ruimte overblijven.

 • ruud
  3 februari 2008 at 23:06

  amai.. dit is heel fijn, Serge. wel erg serieus toch.
  volgende zelfportret met die bekende lach.

  een vraagje… hoe reflecteer je de grid op deze manier met de reflector ?
  het licht gaat zo toch gewoon langs de reflector ?

 • Serge
  4 februari 2008 at 13:10

  Ruud, daarom dat ik het schema in zijaanzicht heb opgesteld, om het wat duidelijker te maken. De lamp staat voor mij naar beneden gericht en de reflector staat net voor mij en is zo gedraaid dat het licht van de lamp nog voldoende reflecteert om wat schaduwen onder het gezicht te verzachten.

 • henk
  29 april 2008 at 14:07

  Hoi Serge, een prachtige foto dit! Mijn complimenten hoor. Ook voor alle andere foto’s op je blog.

  Ik ben zelf sinds een tijdje ook bezig met studio fotografie. Ik gebruik een softbox en een reportageflitser waar ik een soort kleine softbox omheen heb gemaakt. Het gaat me redelijk goed af. Alleen vraag ik me een paar dingen af.

  Hoe komt het dat bij jouw foto’s de huid altijd zo glad toont. Bij mijn foto’s zie je veel kleine imperfecties van de huid. Bewerk jij dit achteraf in photoshop of gebruik je make-up of hebben jullie gewoon allemaal van die gladde huidjes daar in België 😉

  Daarnaast een vraagje specifiek over deze foto. Hoe krijg je de achtergrond zo helder blauw. Ik heb het ook geprobeerd met een blauwe filter maar dan wordt het slechts een beetje blauwig, niet helder.

  Verder wil ik je graag even zeggen dat ik je blog ontzettend handig vind om iets te leren over fotografie, zeker met de belichtings plattegronden erbij. Echt super! Dus ga zo door!

 • Serge
  29 april 2008 at 19:29

  Henk, bedankt voor de lovende woorden!

  Ik heb het gelaat niet glad gestreken. Op een klein formaat zie je dat niet zo, maar op een groter formaat zie je ook wel de poriën en andere oneffenheden op de huid. Voor de blauwe achtergrond moet je wat spelen met de flitssterkte en de zoomstand. Ik heb nadien het contrast van de achtergrond wat aangepast in Photoshop, maar aan de intensiteit van de kleur zelf heb ik niet geraakt.

error: