zwart-wit fotografie

eBook over zwart-wit fotografie, lange sluitertijden en architectuur

posted in Recensies

eBook over zwart-wit fotografie, lange sluitertijden en architectuur

Het lijkt wel alsof long exposure fotografie de laatste maanden plots alom tegenwoordig is, maar nieuw is deze techniek allerminst. Op veel forums en sociale mediakanalen duiken dergelijke foto’s dagelijks op. Digitale fotografie en een uitgebreid aanbod aan filters zorgen ervoor dat deze techniek voor iedereen toegankelijk is. Fotografen Julia Anna Gospodarou en Joel Tjintjelaar spelen handig in op deze trend en bundelen hun kennis over dit onderwerp in een zeer lijvig Engelstalig eBook dat maar liefst 424 pagina’s telt: From Basics To Fine Art. Black and White Photography. Architecture and Beyond.

“The goal of fine art architectural photography = To capture the SOUL of the building” (pag.21)

Over de auteurs

Julia Anna Gospodarou is architecte en fotografe van opleiding. Ze is gespecialiseerd in zwart-wit fotografie, lange sluitertijden en architectuur. Julia Anna is auteur van verschillende fotoboeken, organiseert workshops en werkt ook in opdracht van klanten.

De Nederlandse fotograaf Joel Tjintjelaar fotografeert net als Julia Anna voornamelijk in zwart-wit. Hij deelt met haar een passie voor lange sluitertijden in combinatie met architectuurfotografie. Hij organiseert workshops, verkoopt videocursussen en schrijft ook boeken over (kunst)fotografie. Joel Tjintjelaar werkt ook samen met NIK Software en Formatt-Hitech, een fabrikant van filters.

zwart-wit fotografie Joel Tjintjelaar

zwart-wit fotografie Joel Tjintjelaar

Inhoudstafel

01. Fine Art Photography
02. Architecture and Photography
03. Vision in Fine Art Photography
04. Moving Away From Objective Reality to Discover a Personal Vision
05. (en)Visionography – The New Photography – A New Name for Photography in the Digital Era
06. The Guide to Vision
07. Personal Style in Fine Art Photography – From Vision to Personal Style
08. Composition as Base for Creation
09. Light in Architectural Photography
10. Photography Drawings – Black and White (en)Visioning and Processing Method
11. How to “see” in Black and White
12. The Rule of Grays
13. Subjects in Architectural Photography
14. Architectural Details
15. Camera Settings in Traditional and Architectural Photography
16. Equipment and Accessories for Architectural Photography
17. Shooting on Location
18. The Tilt-Shift Lens as Main Tool in Architectural Photography
19. Abstract Architectural Photography
20. Cityscapes and Skyline Photography
21. Night Architectural Photography
22. Architectural Street Photography
23. Classic and Real Estate Architectural Photography
24. High Dynamic Range (HDR) and Exposure Fusion in Architectural Photography
25. Infrared Technique in Architectural Photography
26. Long Exposure Photography
27. Fine Art Long Exposure Photography Language
28. Black and White Post Processing Using iSGM (iterative Selective Gradient Masks)
29. Black and White Post Processing Using iSGM 2.0
30. Fine Art Photography – Pricing Guidelines
31. The Gallery of Light and Shadow
32. Our Favorite Gear, Software and Photography Resources
33. A Final Consideration

zwart-wit fotografie Joel Tjintjelaar

zwart-wit fotografie Joel Tjintjelaar

Inhoud eBook

De titel van het eBook maakt meteen duidelijk dat deze uitgave veel meer behandelt dan enkel long exposure. Beide fotografen hanteren deze techniek voor hun zwart-wit en architectuurfoto’s. Het gaat zelfs nog een stap verder en niet meteen in de richting die je zou verwachten: ze besteden een aantal hoofdstukken aan de diepere betekenis en het belang van persoonlijke visie en beeldtaal, en grijpen hiervoor onder meer naar theorieën van Karl Jung en Schopenhauer.

De auteurs laten de lezer bovendien kennis maken met een aantal nieuwe innovatieve concepten waarmee ze een aanzet willen geven tot een artistieke revolutie. Eén van die concepten is (en)Visionography: een nieuwe en meer allesomvattende benadering wat fotografie is of zou moeten zijn in het digitale tijdperk, nl. ‘schrijven met visie’, in tegenstelling tot het beperktere ‘schrijven met licht’ dat binnen dit concept de lading niet volledig dekt. Het beschrijft het proces dat je als kunstenaar doormaakt wanneer je iets creëert. Julia Anna Gospodarou spendeert een volledig hoofdstuk aan deze term en wat het voor haar betekent. Ze hamert zelfs op een correcte schrijfwijze en legt ook uit waarom dat noodzakelijk is. Zelfs het voorvoegsel (en) heeft een betekenis en zorgt voor een extra dimensie. Ik heb eerlijk gezegd moeite om in dit – te fanatieke – verhaal mee te stappen. Alsof de kwaliteit van je foto’s afhankelijk is of gekoppeld is aan een correcte schrijfwijze. In het voorwoord van dit eBook verkondigt fotograaf George DeWolfe – en duidelijk een aanhanger – dat (en)Visionography binnen de sector van zwart-witfotografie de meest belangrijke innovatie is sinds het zonesysteem van Ansel Adams. Een straffe uitspraak als je het mij vraagt.

“I consider Julia’s (en)Visionography and Photography Drawing the most important innovation in B&W photography since the invention of the Zone System.” (George DeWolfe, pag. 5)

Los van al deze theoretische en filosofische benaderingen, bevat het eBook uiteraard ook heel wat hoofdstukken waarin de auteurs praktische zaken bespreken zoals compositie, licht en schaduw, volume en vorm, objectieven voor tilt en shift, high dynamic range, infraroodtechniek, architectuurfotografie, omzetting naar zwart-wit, enzovoorts. Vooral het hoofdstuk over long exposure is bijzonder boeiend en compleet. Een ingekorte versie vind je terug op Joel’s blog. De bewerkingstechnieken van Joel Tjintjelaar zijn erg interessant, maar lijken tegelijkertijd ook tijdrovend. Hij gebruikt trouwens een speciale nabewerkingstechniek die hij zelf ontworpen heeft en waarmee zijn foto’s een unieke en herkenbare look verkrijgen. Op YouTube kan je alvast verschillende filmpjes bekijken waarin Joel zijn iSGM-methode (iterative Selective Gradient Masks) uitlegt. Deze techniek vertoont gelijkenissen met de cursus Mask It Like a Pro: Complete Guide to Layer Masking in Photoshop van Klaus Hermann.

Ik zou haast vergeten dat het eBook nog een hoofdstuk bevat over prijszetting voor tal van fotografische toepassingen, gaande van opdrachten, editoriaal en commercieel gebruik van je foto’s, enzovoorts. Dit hoofdstuk is ongetwijfeld bruikbaar voor zelfstandige fotografen, maar sluit niet onmiddellijk aan bij de rest van dit eBook.

zwart-wit fotografie Joel Tjintjelaar

zwart-wit fotografie Joel Tjintjelaar

Besluit

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: €49 is een stevig prijskaartje voor een eBook. Niet iedereen zal dit bedrag willen of kunnen spenderen. Anderzijds krijg je meer dan voldoende waar voor je geld. Akkoord, niet elk hoofdstuk zorgt voor een openbaring of een eyeopener, maar de meesten prikkelen gelukkig wel je nieuwsgierigheid waardoor je verder blijft lezen. De inhoud verveelt op geen enkel moment. Neem zeker voldoende tijd om alle informatie te laten bezinken want het eBook is echt wel een hele boterham. Julia Anna Gospodarou en Joel Tjintjelaar laten je kennis maken met tal van (ver)nieuwe(nde) concepten die je tot nadenken aanzetten. Het eBook bevat een pak praktische tips en technieken over post-processing in combinatie met zwart-wit fotografie, lange sluitertijden en architectuur. Het biedt je ook een inzicht in de belevingswereld van de auteurs, hoe zij met fotografie omgaan en op welke manier ze het artistiek benaderen.

Als de inhoud van dit eBook je doet nadenken over je eigen stijl en visie, en als dit zich vervolgens vertaalt in concrete stappen waardoor je op een meer bewuste manier leert omgaan met compositie, licht en schaduw, volume en vorm, om zo je eigen foto’s te verbeteren, dan is die €49 zonder twijfel nuttig besteed.

Het eBook From Basics To Fine Art. Black and White Photography. Architecture and Beyond. is verkrijgbaar in de webwinkel van BW/Vision.

zwart-wit fotografie Joel Tjintjelaar

zwart-wit fotografie Joel Tjintjelaar

error: