zwart-wit fotografie cursus review

Zwart-wit fotografie: nabewerking via Photoshop

posted in Opleiding

Zwart-wit fotografie: nabewerking via Photoshop

In zijn online videocursus The Art of Black and White Photography leert de Engelse fotograaf en lesgever David Nightingale welke technieken je in Photoshop kan hanteren om een kleurenfoto naar zwart-wit om te zetten. Hij laat je kennis maken met een aantal niet-destructieve werkwijzen en de gereedschappen die je hiervoor kunt inschakelen. De cursus richt zich tot fotografen (zowel beginners als gevorderden) die zich willen verdiepen in dit toch wel zeer populaire onderwerp.

Inhoudstafel

  • Section 1: Getting Started
  • Section 2: Black and White Conversion Techniques: Part One

1. Black and White Conversion Techniques, an Introduction (17:01)
2. The twin Hue/Saturation conversion method (14:44)

  • Section 3: Black and White Conversion Techniques: Advanced Methods

3. The Channel Mixer (22:08)
4. The Calculations method (06:33)
5. The Black and White Tool (14:55)
6. The Camera Raw plugin (17:14)

  • Section 4: Enhancing Tonal Range and Contrast

7. Enhancing tonal range and contrast, an introduction (33:59)
8. Enhancing tonal range and contrast using the Curves tool (27:25)
9. Masking, Selective adjustments and blending techniques (65:00)

  • Section 5: Black and White Portraiture

10. Black and white portraiture, an introduction (14:10)
11. Working with detail and skin tones (22:27)
12. Enhancing your subject’s eyes (16:14)
13. Converting a portrait using Lab Color mode (19:58)

  • Section 6: Toning and Colorizing your Black and White Images

14. Toning and colorizing a black and white image (20:40)
15. Advanced toning techniques (34:25)

 • Section 7: Conclusion

The Art of Black and White Photography

Zwart-wit fotografie

Zo lang ik me kan herinneren, is er sinds de komst van digitale fotografie een zoektocht aan de gang naar een ideale methode om een (digitale) kleurenfoto naar zwart-wit om te zetten. Al jaren overspoelen allerlei plugins en handboeken de markt waardoor je als fotograaf door de bomen het bos niet meer ziet. Iedere auteur of lesgever heeft zo zijn eigen aanpak waardoor het niet altijd duidelijk is welke techniek je best aanwendt.

Zwart-wit fotografie heeft de voorbije decennia ontegensprekelijk de meest memorabele en iconische beelden opgeleverd. Niet enkel uit nostalgische overwegingen zetten fotografen hun kleurenfoto’s om naar zwart-wit, maar evenzeer omdat zwart-wit de inhoud van het beeld naar de essentie terug brengt. Er is geen afleiding meer vermits de kleuren afwezig zijn.

Inhoud

Inhoudelijk is de cursus zeker de moeite waard. David is ontegensprekelijk een uitstekende lesgever. Jaren geleden was ik alvast erg tevreden van zijn mini-tutorials die je voor enkele euro’s kon aankopen. Die waren – en zijn nog steeds – erg nuttig en informatief. Hetzelfde geldt voor deze training. Stap voor stap begeleidt hij je doorheen de verschillende methodes en toont hij in detail hoe hij te werk gaat in zijn analyse en hoe hij nadien de conversie naar zwart-wit toepast. Hij waarschuwt bovendien welke technieken je beter niet gebruikt en waarom dit zo is.

Wanneer je plugins zoals NIK Silver Efex gewend bent, is deze cursus een ware eye-opener omdat je leert begrijpen hoe een conversie wordt uitgevoerd. In tegenstelling tot plugins hanteert David niet de 1-klik-op-de-knop-techniek hopende dat met één muisklik de kous af is. Dankzij de methodes die in deze cursus aan bod komen, krijg je als het ware een beter inzicht hoe het finale resultaat tot stand komt.

The Art of Black and White Photography

Waar bekijken + besluit

Deze videocursus is zowel beschikbaar via David’s persoonlijke webplek Chromasia als via het online leerplatform Udemy. Ik heb de cursus slechts op één website gevolgd, maar ik vermoed dat beide platformen gelijkaardig zijn in gebruik. Net als bij Photofacts Academy is ook dit systeem overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Aan de linkerzijde krijg je een overzicht van de cursus en welke hoofdstukken je reeds hebt bekeken. Je kan de video ook vergroten tot de volledige schermgrootte. En bij elke video kan je vragen stellen die dan door de lesgever worden beantwoord.

Via Udemy heb je blijkbaar ook de mogelijkheid om ondertiteling in te schakelen. Bovendien beschikt dit platform over een eigen app (iPhone, iPad, Android) zodat je niet enkel via een browser hoeft in te loggen. Een ander voordeel is dat de community vele malen groter is en deze cursus behoorlijk wat abonnees telt. Dit betekent dat er allicht meer vragen zullen worden gesteld van waaruit je dan weer extra kan bijleren. Een ander verschil zit in de download van de video’s wat via David’s website niet mogelijk is.

Deze cursus duurt iets meer dan zes uur en bevat downloadbare oefenbestanden zodat je makkelijk kan volgen en de aangeleerde technieken onmiddellijk in de praktijk kan omzetten.

De toegang tot dit lessenpakket en de oefenbestanden kost $99 (77 euro) wanneer je het via Chromasia aankoopt. Bij Udemy is de prijs identiek al geldt er momenteel een korting van 20% waardoor je $79 (61,50 euro) betaalt. Ondanks deze stevige prijzen krijg je gelukkig wel erg goede inhoud aangeboden. Je kijkt best even rond of er geen grotere korting in de wacht te slepen valt. Af en toe duikt er in één of andere nieuwsbrief wel een kortingscode op.

error: